Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη ήττα για την "επίσημη Αγαπημένη" και τώρα αρχίζουν τα ζόρια


Η Εθνική πελαγοδρομούσε απέναντι στην ΠΓΔΜ (58-72) αποδίδοντας πολύ άσχημα σε άμυνα και επίθεση και για να κάνει την υπέρβαση στο Ευρωμπάσκετ χρειάζεται άμεσα βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Η έλλειψη ταλέντου στην επίθεση ήταν γνωστή εξαρχής, αλλά οι κάκιστες συνεργασίες και το θολωμένο μυαλό στην άμυνα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κόντρα στην ΠΓΔΜ (58-72) και το αποτέλεσμα προσγείωσε ανώμαλα τους διεθνείς, αφού εκτός των άλλων η διαφορά των 14 πόντων δημιουργεί προβλήματα σε πιθανές ισοβαθμίες.
Ο αγώνας της Κυριακής με το Μαυροβούνιο είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικός, αφού με νίκη θα μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρωτιά του ομίλου με την Κροατία τη Δευτέρα. Η ήττα όμως, από τους Σκοπιανούς δημιουργεί ανησυχίες, καθώς η Εθνική θα «κουβαλά» πιθανότατα αυτό το αποτέλεσμα και στη δεύτερη φάση μπαίνοντας εκεί με μειονέκτημα.
Ο Ηλίας Ζούρος και οι παίκτες του γνωρίζουν ότι η δύναμη της Εθνικής στη φετινή της προσπάθεια είναι η καλή αμυντική λειτουργία και η… απενεργοποίηση των ατού του αντιπάλου. Το αυτό συνέβη στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με τους Σκοπιανούς, αλλά σταμάτησε πολύ γρήγορα. 
Οι μαχητικοί αντίπαλοί μας προσπάθησαν να «τρυπήσουν» κάθετα την άμυνά μας με διεισδύσεις του ΜακΚάλεμπ κυρίως και του Ιλιέφσκι δευτερευόντως. Η έλλειψη γρήγορων ποδιών από τους περιφερειακούς της «επίσημης αγαπημένης» δημιούργησε προβλήματα, αλλά η άμυνα των ψηλών περιόρισε τις απώλειες στην αρχή.
Η ΠΓΔΜ εναλλασσόταν στο προβάδισμα με την Εθνική και μέχρι το 8’ (11-13) ήταν μπροστά στο σκορ. Οι παλιοσειρές Ζήσης και Μπουρούσης κυριαρχούσαν στην επίθεση και με τον Καλάθη που έκανε καλή δουλειά στο ανοικτό γήπεδο η Εθνική κατάφερε να ξεφύγει με 21-16 (13’) κρατώντας το καλάθι της ανέπαφο για πέντε σχεδόν λεπτά. 
Η δυστοκία όμως στην επίθεση επέτρεψε στην ΠΓΔΜ να μείνει στο παιχνίδι και με τα τρίποντα των ψηλών της να επιστρέψει στο ματς. Από το 26-22 του 17’ το σκορ έγινε 26-30 σε διάστημα ενός διλέπτου, με τους διεθνείς να μην μπορούν να σταματήσουν τα ελεύθερα σουτ. 
Η ζημιά συνεχίστηκε στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου με τον Μπο ΜακΚάλεμπ να πετυχαίνει δέκα πόντους σε διάστημα πέντε λεπτών, πληγώνοντας με μακρινά σουτ αλλά και διεισδύσεις τους Έλληνες περιφερειακούς που δεν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν. Οι Σκοπιανοί θα μπορούσαν να ξεφύγουν περισσότερο στο σκορ, αν δεν υπήρχε ο Αντώνης Φώτσης.
Ο «Batman» ξεκίνησε εντυπωσιακά το δεύτερο ημίχρονο και με 11 συνεχόμενους δικούς του πόντους, η Εθνική πέρασε μπροστά στο σκορ με 38-35 στο 24’. Χωρίς την ανάλογη συμπαράσταση και με την έλλειψη σκορ κοντά στο καλάθι, η ΠΓΔΜ ανέκτησε το προβάδισμα και έφθασε στο +8 (42-50, 28’).
Η γρήγορη αντίδραση της Εθνικής με τους Καλάθη και Μπουρούση (49-50, 31’) δεν είχε συνέχεια, καθώς το άγχος έπνιξε τους διεθνείς του Ζούρου. Τα εύκολα λάθη και η έλλειψη καθαρού μυαλού στην επίθεση αποτέλεσαν… βούτυρο στο ψωμί των Σκοπιανών και ιδιαίτερα των ΜακΚάλεμπ και Ιλιέφσκι που ήλεγχαν τον ρυθμό του αγώνα συνεχώς.
Η διαφορά έφθασε στο +11 (50-61, 36’) για την ΠΓΔΜ λίγο πριν από το τέλος και με την Εθνική να αδυνατεί να βρει λύσεις στην επίθεση με μακρινά σουτ, έχασε γρήγορα τις ελπίδες για ανατροπή του σκορ και έτσι έμενε να κυνηγά να μειώσει το σκορ για να πλεονεκτεί σε πιθανές ισοβαθμίες.
Η ήττα με 14 πόντους (58-72) δημιουργεί σημαντικό ντεσαβαντάζ για τη συνέχεια του ομίλου, καθώς η μεγάλη διαφορά ίσως δημιουργήσει προβλήματα ενόψει της δεύτερης φάσης. 

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 29-30, 47-50, 58-72
Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2 (4 ριμπ.), Μπουρούσης 10 (2/10 δίπ., 10 ριμπ.), Ζήσης 9 (3/7 δίπ., 0/4 τρίπ., 8 ριμπ.), Βασιλειάδης 3, Καλάθης 7 (1/2 τρίπ.), Φώτσης 16 (4/8 δίπ., 2/4 τρίπ.), Παπανικολάου 1, Μαυροειδής 1, Μπράμος, Κουφός 3, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6. 
ΠΓΔΜ (Ντοκουζόφσκι): Ιλιέφσκι 6 (4 ριμπ.), Σοκόλοφ, ΜακΚάλεμπ 27 (6/10 δίπ., 1/6 τρίπ., 12/14 β., 4 ασίστ), Β. Στογιανόφσκι 2, 3 Ντ. Στογιανόφσκι 3, Σιμονόφσκι, Γκετσέφσκι 11 (1/2 τρίπ.), Άντιτς 12 (2/3 τρίπ., 8 ριμπ.), Τσεκόφσκι 11 (3/4 τρίπ.), Σαμαρτζίσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου